Kaj je jermenica?

jermeniceJermenice se uporabljajo za pogonske agregate, transportne naprave za pozicioniranje, za pogon strojev malih in srednjih moči ter v številnih drugih primerih. Jermenice lahko prenašajo dokaj velike moči in dosegajo prestavna razmerja do 1/35. Elastičnost jermena zagotavlja miren tek naprave. Jermen lahko služi tudi kot varovalo gonila pred obremenitvijo. Varovalka gonila pred obremenitvijo je zdrs jermena.

Skupna lastnost vseh vrst uporab jermenice je zahteva po največjem možnem prenosu vrtilnega momenta. Jermenice se lahko uporabljajo tudi za variatorske pogone. Vrtilni moment se iz gonilne jermenice preko jermena prenaša na eno ali več gnanih jermenic s pomočjo trenja. Jermen mora biti pri tem zasnovan tako, da se natančno prilega jermenici. Na ta način lahko zanesljivo prenaša moč, navor in hitrost.

Poznamo ploščate in klinaste jermene, ki ustrezajo točno določenim jermenicam. Pri ploščatih jermenih gre za povem ravno površino jermenice. Klinastim jermenom ustrezne jermenice imajo klinasto obliko. Širina utora se proti osi zmanjšuje in tvori značilno obliko klina.

Naležne površine jermenice morajo biti v obeh primerih pravilno obdelane, jermeni pa morajo biti odporni na obrabo, imeti visok oprijem in nizko trenje ter zagotavljati stabilne in konstantne hitrosti prenosa. Čeprav izgledajo ploščate in klinaste jermenice razmeroma preproste, pa vzdrževanje z njimi gnanih naprav postaja vedno bolj precizno opravilo, ki pogosto zahteva tehnično napredno orodje. Zobati jermeni poganjajo jermenice z utori, s tem je zagotovljeno usklajeno rotiranje.

Na jermenicah so lahko tudi oznake, s katerimi lahko ob zamenjavi klinastega jermena zelo natančno nastavimo pravilno lego. Pri tem je ključnega pomena lega jermenice, ki mora biti natančna. V primer razmeroma majhnega odstopanja, lahko pride do večjih ali manjših nepravilnosti.

Obstajajo tudi različna orodja, ki na različne načine zagotavljanje natančne lege jermenice. To so lahko orodja, ki med zamenjavo zobatega jermena blokirajo jermenice. S tem je onemogočen zamik med zamenjavo zobatega jermena. Druga orodja poskrbijo za preverjanje natančne pozicije jermena. Jermenice so izdelane iz različnih materialov, pogosti so aluminij, siva litina ali jeklo. Izdelava jermenice je razmeroma poceni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *