Kako izbrati pravi akumulator za traktor?

Čeprav se morda zdi, da so akumulatorji za vozila med seboj povsem zamenljivi, če jih je možno fizično namestiti na za to namenjeno mesto, bomo hitro ugotovili, da temu ni tako. Za zahtevno uporabo je treba izbrati napreden akumulator, torej pride pri traktorju v poštev samo prilagojen akumulator za traktor. Kako izbrati pravi akumulator za traktor? Pomembno je predvsem to, da ne sklepamo kompromisov, saj ne želimo, da nas traktor ravno v ključnem trenutku pusti na cedilu.

Akumulatorji se razlikujejo v nekaterih ključnih lastnostih, pa tudi v nekaterih malenkostih. Najprej je treba preveriti nekaj dejavnikov, ki že takoj izključujejo izbiro. En od teh je fizična velikost akumulatorja – če ga ne moremo namestiti na pravo mesto, seveda ne bo prišel v poštev. Prevelik ali premajhen akumulator ni dobra izbira, tudi če so vse druge lastnosti primerne. Podobno velja za elektrodi, ki morata biti na primernem položaju, da lahko na akumulator priklopimo porabnike, čeprav je možno napeljavo običajno tudi prilagoditi, če namestitev elektrod ni optimalna. Nadalje je odločilna lastnost še voltaža akumulatorja, ki običajno znaša ali 12 ali 24 voltov. V nekaterih primerih voltaža ni pomembna, a večinoma se je dobro ravnati po specifikacijah ali preprosto izbrati isto voltažo kot je pri akumulatorju, ki ga menjamo.

Ko zadostimo osnovnim lastnostim, ki odločajo o ustreznosti akumulatorja za namestitev v traktor, se moramo soočiti še z nekaterimi drugimi odločitvami. Najprej bo treba razmisliti o kapaciteti – akumulator za traktor mora imeti dovolj zaloge energije za nemoteno delovanje vozila, zato se splača iskati čim večjo kapaciteto. To je nekoliko odvisno od tega, kako zahtevni smo pri uporabi vozila, a vedno je bolj varno, da potrebe zaokrožimo navzgor. Nadalje pa pridejo seveda v poštev še druge specifike, ki odločajo o tem, kako dobro se bo izkazal določen akumulator za traktor. Nenazadnje je pomembno tudi to, da je akumulator pripravljen na tresljaje in toploto pri delovanju, v končni fazi pa se za pomembne izkažejo še druge malenkosti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *