Optika in korekcijska očala

Optika je posebna veja fizike, ki se ukvarja v prvi meri z značilnostjo svetlobe. Če smo natančnejši je je optika veda, ki preučuje povezavo med svetlobo in snovmi. Optiko uporabljamo za opisovanje svetlobe. Ločimo med tremi vrstami svetlob. Nam izjemno poznana je vidna svetloba, nam malo manj vidna svetloba je infra rdeča svetloba, ne nazadnje in nazadnje nastala, je poznana ultravijolična svetloba. Do pregleda vida in novih korekcijskih očal lahko pridete zelo hitro in po ugodni ceni, če kliknete na povezavo optika Aleksandra.

Kadar govorimo o različnih svetlobah, lahko govorimo o različnih optikah. V grobem ločimo med geometrijsko optiko (pri tej optiki teče beseda o elektromagnetnem valovanju na način žarkov), med valovno optiko (v tem primeru optika elektromagnetno valovanje obravnava kot svetlobo) in med kvantno optiko (pri tej optiki se upošteva, da se svetloba sestavlja kot foton).

Izraz optika je v našem preprostem izrazoslovje največkrat uporabljen izraz, kadar govorimo o okulističnih ambulantah. Optika ima ogromno sopomenk, tako, da si lahko ta izraz vsak posameznik,  razlaga na svoj najbolj logičen primer.

Ljudje pa najbolje zaznamo sami, kdaj bo potreben obisk v optiki. Tisti, najbolj očiten znak je, da ne znamo prebrati iz predzadnje oziroma zadnje vrste učilnice, predavalnice, dvorane. Velikokrat se prav tako zgodi, da majhni otroci tarnajo, da jih boli glava. Po navadi to ne pomeni nobenega rdečega alarma, bi pa bilo se koristno naročiti na okulistični pregled. Optike po Sloveniji nudijo te preglede. Večina optik ima koncesijo z Zdravstvenimi inštitucijami in lahko opravimo okulistični pregled kar v optiki sami.

Optika je prav tako beseda, ki jo uporabljamo za nastavitev osi koles pri avtomobilu. Torej, kadar v avtu zaznamo nepravilnosti, je prva postojanka pri vulkanizerju z namenom, da nam najprej preveri optiko koles, šele na to se odpravimo, v kolikor optika ni rešitev naših težav, na večji servis, da se zazna napaka.

Vidimo, da se z besedo optika lahko poigramo. Nam, Slovencem ta igra sopomenk ne predstavlja težav. Tujcem pa povzroča celoten kaos v učenju slovenščine. V optiki lahko kupite tudi korekcijska očala.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *