Novogradnje in cene nepremičnin v Sloveniji

novogradnje-gp-gradČasi, ko je veljal nakup nepremičnine ne zgolj za naložbo, temveč za garantiran zaslužek, so z zlomov svetovnega nepremičninskega trga in nastopom finančne krize minili tudi pri nas. Nepremičnine je bilo kar naenkrat na voljo več kot dovolj, prodaja pa je pričela upadati. Novogradnje (klikni tukaj) so ostajale neprodane, prazne, in kmalu so začele propadati. Tako je v Sloveniji kar nekaj popolnoma novih stanovanjskih naselij, ki so dejanska postala mesta duhov, saj v njih nihče ne biva.

Novogradnje, ki so bile v lasti gradbenih velikanov, ki so med krizo propadli, je namreč prevzela tako imenovana »slaba banka«, tej pa se očitno še vedno prav nič ne mudi s prodajo, zato prazna stanovanja in hiše še naprej samevajo in čakajo, da jih nekdo reši pred zobom časa.

Ne glede na to, pa v Sloveniji še vedno nastajajo novogradnje, ki jih gradijo ali posamezniki za svoj lasten dom, ali pa tudi manjša gradbena podjetja, na katera kriza zaradi manjšega obsega poslovanja in predvsem večje poslovne previdnosti kriza ni vplivala tako močno kot na gradbene velikane. Pri njih je seveda najbolj dobrodošlo predvsem to, da je cena kvadratnega metra precej nižja kot je bila nekoč – cene nepremičnin so se namreč v celotni državi znižale, kar je za okrevanje nepremičninskega trga še kako pomembno. Če investitorji želijo, da bo prodaja znova stekla, so namreč prisiljeni v nižanje cen, saj je bolje prodati za manj in si tako zagotoviti sredstva za odplačilo bančnih posojil, kot pa vztrajati pri višji ceni s tem ogroziti celotno podjetje. Vendar pa žal tudi nižje cene niso vedno dovolj – slovenski trg je namreč prezasičen tako z novogradnjami kot s starejšimi stavbami, ki so na voljo, kupna moč slovenskih potrošnikov pa še vedno ni na nivoju, kot je bila nekoč. Nenazadnje je ta ponoven dober potek prodaje potrebno okrevanje družbe kot celote.

Kliknite na povezavo, če vas zanima gradnja hiše.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *