Zakaj ogrevanje z IR paneli?

V stanovanju oz. bolje rečeno v prostoru v katerem so nameščeni, zagotavljajo ir paneli enakomerno temperaturo zraka in blagodejno vplivajo na prijetno počitje oseb, ki se nahajajo v tem prostoru. Pomembno je, da infrardeči paneli ne ustvarjajo velike temperaturne razlike med tlemi in stropom tako kot klasični načini ogrevanja, kjer zaradi prevelikih temperaturnih razlik in kroženja zraka prihaja lahko do kondenzacije zraka in na daljši rok do pojava plesni.

Ker zagotavlja ir ogrevanje veliko bolj konstantno temperaturo v celotnem prostoru do teh pojavov ne prihaja in tudi počutje ljudi, ki bivajo ali se nahajajo v prostoru, ki je ogrevan z IR panelom, je veliko prijetnejše.

Ir paneli imajo izredno dober izkoristek energije, saj po raziskavah pretvorijo v toploto kar 99% električne energije, ki jo dobijo. IR paneli so dejansko grelne plošče, ki na podlagi infrardečega valovanja ogrevajo prostore. V nasprotju s klasičnimi načini segrevanja (npr. radiatorji, peči) ne segrevajo zraka ampak segrevajo na podlagi infrardečega valovanja predmete in stene, ki se nahajajo v prostoru. Infrardečo ogrevanje ponuja tudi velike prihranke v primerjavi s klasičnimi načini ogrevanja. V primerjavi z ogrevanjem na pelete, je ogrevanje z IR paneli do 20% cenejše. V primerjavi z ogrevanjem na kurilno olje pa so prihranki tudi do 60%. Če primerjamo ir ogrevanje z ogrevanjem na toplotno črpalko, je tudi investicija bistveno nižja. Med tem, ko nas bi investicija v IR panele stala okoli 5.000 €, bi za investicijo v toplotno črpalko porabili okoli 10.000€, kar pomeni 2x več denarja.

Infrardeči paneli, ki jih kupimo ni nujno, da so v beli barvi. Lahko si izberemo različne poslikave z našimi najljubšimi fotografijami ali abstraktnimi vzorci. Na IR panele nam lahko natisnejo kar si želimo. IR paneli imajo za razliko od konvencionalnih načinov ogrevanja veliko manjše toplotne izgube. Prostor v katerem se nahaja IR panel se zelo hitro ogreje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *