Rdeča pesa

rdeča pesaTako kot marsikatero moderno zelenjavo so tudi rdečo peso prvi gojili Rimljani. Do 19. stoletja je bila rdeča pesa zelo cenjena in je imela veliko tržno vrednost, saj so ugotovili, da se lahko iz pese pridobiva sladkor. Danes so med vodilnimi pridelovalci rdeče pese naslednje države: ZDA, Rusija, Francija, Poljska in Nemčija. Številni klasični recepti za rdečo peso so povezani z osrednjo in vzhodno Evropo, vključno s slavno juho iz rdeče pese, znano kot boršč. Zemeljski čar rdeče pese ter slasten okus in hranilni status so povzročil njen vseprisotni vpliv na modne jedilnike in recepte.

Rdeča pesa pripada isti družini rastlin kot blitva in špinača. Pri rdeči pesi lahko jemo tako liste kot korenino oz. gomolj. Listi imajo grenak okus, medtem ko je okrogla korenina sladka. Rdeča pesa je zaradi visoke vsebnosti sladkorja okusno zaužita surova, vendar je bolj običajno kuhana ali vložena. Zelo popularen je tudi sok rdeče pese.

Rdeča pesa ima izjemno hranilno vrednost. Bogata je s kalcijem, železom in vitamini A in C. Rdeča pesa je odličen vir folne kisline in zelo dober vir vlaknin, mangana in kalija.

Rdeča pesa je bogata z vlakninami in ima ugodne učinke na delovanje črevesja, kar lahko pomaga pri preprečevanju zaprtja in tudi pri zniževanju ravni holesterola.

Dokazano je, da vlakna rdeče pese povečajo število belih krvnih celic, ki so odgovorne za odkrivanje in odstranjevanje nenormalnih celic.

Rastlinski pigment, ki rdeči pesi daje bogato, vijolično-škrlatno barvo, je betacianin; močno sredstvo, ki naj bi pomagalo zatirati razvoj nekaterih vrst raka. Rdeča pesa je uvrščena med 10 najmočnejših antioksidativnih zelenjadnic. Rdeča pesa je tudi eden najbogatejših virov glutamina, aminokisline, ki je bistvenega pomena za zdravje in vzdrževanje črevesnega trakta ter za celjenje ran.

Rdeča pesa pozitivno vpliva tudi na nižanje krvnega tlaka, kar je koristno za preprečevanje bolezni srca in ožilja. Študije navajajo, da lahko hrana, bogata z nitrati, kot je rdeča pesa, pomaga preživeti srčni napad.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *