Obdarovanje in poslovna darila v tujini

obdarovanje-v-tujiniPriprava na poslovni sestanek v tujini zahteva tudi poznavanje poslovnega bontona in običajev v državi kamor prihajamo na poslovni obisk. V kolikor želimo, da je poslovni obisk uspešen, moramo nameniti posebno pozornost tudi kulturi obdarovanja. Medtem ko so v nekaterih državah poslovna darila del poslovne prakse, se lahko v drugih državah poslovna darila smatrajo kot podkupovanje. Pred odhodom v tujino morate nujno preveriti smernice držav in zakonodajo glede obdarovanja, saj vladajo ponekod zelo stroga pravila glede sprejemanja daril zaposlenih kot tudi glede obdavčitve. Tako npr. v Singapurju državni uslužbenci ne smejo sprejemati daril, v ZDA pa omejujejo sprejemljivo vrednost prejetega darila na 25 usd. V Aziji in na Bližnjem vzhodu je zelo pomembno, da za darilo podarite ali sprejmete samo svojo desno roko ali pa uporabite obe roki. Na Japonskem in v Hongkongu je pri prejemanju in podeljevanju daril priporočljivo uporabljati obe roki.

Zanimivo je, da lahko prejemnik darila v Singapurju najprej darilo sicer prijazno 3x zavrne, predno ga sprejme. Povsem drugače je v Čilu kjer darila sprejmejo in odprejo takoj. Ko boste izbirali poslovna darila upoštevajte tudi versko komponento. Svinjina je npr. v judovski in muslimanski religiji prepovedana. Zaradi tega ni primerno izbrati darila iz prašičje kože. Podobno je v Indiji, kjer se ne podarja daril iz goveje kože. Popolnoma neprimerno je tudi, če boste v muslimanskem svetu podarili alkohol.

Standard, ki ga morate upoštevati pri vsakem poslovnem darilu, ki ga izberete za obdarovanje je njegova kakovost. Zaželeno je da izberete kvalitetna poslovna darila, ki niso vpadljiva. Če podelite poslovno darilo, ki ima natisnjen logotip vašega podjetja, je bolje, da je logotip diskreten (ne sme pretirano izstopati). Darila z logotipom podjetja niso primerna za obdaritev v Grčiji, Španiji in na Portugalskem. Tudi povabilo na odlično večerjo v prijetni restavraciji je lahko čudovit način, da podarite “darilo svojim gostiteljem”, da svojim gostom pokažete, da cenite poslovni odnos, ki ga imate z njimi. Veliko izbiro poslovnih daril boste našli na spletni strani https://rrdarila.com/sl/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *